Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn?

Her er 15 typisk svenske ting vi tror de fleste nordmenn kjenner godt til. Rekkefølgen er tilfeldig.

1. Kjøttboller og kanelsnurrer

Selv om det er mange land som lager kjøttboller, er det de svenske kjøttbollene som ofte får mest oppmerksomhet internasjonalt. Om det er den kulrunde formen, krydderblandingen eller tilbehøret som gjør at nordmenn elsker svenske köttbullar er vanskelig å si. Noe annet som er typisk svensk er kanelboller, er en herlig oppfinnelse som trolig ble til på 1920-tallet, og som siden bakes i store mengder i hele Sverige. Noen forskjeller fra den norske kanelsnurren er at svenske også bruker en slags muffinsform å steke den i, og strør perlesukker på toppen.

Les mer om svensk matkultur her

Kanelbolle med perlesukker i en stor muffinsform er typisk i Sverige
Kanelbolle er et typisk svensk bakverk som også har blitt svært populært i Norge. Foto: Ingeborg Lindseth

2. Dalahesten

Har du vært litt i Sverige har du helt sikkert lagt merke til den vakre Dalahesten, en figur som har blitt hele Sveriges nasjonalsymbol. Den originalt rødmalte hestefiguren har sin opprinnelse i Dalarna, der hesten har blitt spikket i flere hundre år. Vi kan varmt anbefale en tur innom Nils Olsson i Nusnäs for å se hvordan Dalahesten fortsatt lages og males for hånd.

Les mer om Dalahesten og Kulturresan i Dalarna her

Et klassisk symbol på Sverige er den vakre Dalahesten. Foto: Ingeborg Lindseth

3. Barne TV-favoritter fra Astrid Lindgren

Emil i Lønneberget, Ronja Røverdatter, Pippi Langstrømpe, Vi på Saltkråkan, Alle vi Barna i Bakkebygrenda – det er mange figurer å takke den svenske forfatteren, Astrid Lindgren for. Selv over 50 år etter er de svenske barne-TV klassiskerne ble vist for første gang, er de fortsatt populære blant dagens unge. I senere tid har det også blitt bygget opp en egen Astrid Lindgrens Verden i Småland der det både er mulig å besøke Emils hjemplass, Katthult og Pippis Villa Villekulla.

4. Mange slott og herregårder

For oss nordmenn er slott ofte forbundet med noe eventyrlig. Et sted bare konger og dronninger bor. I Sverige derimot er det litt mer hverdags. Rundt omkring i Sverige ligger flere hundre slott i ulike stiler, fasonger og størrelser. Det kule er at mange av disse vakre, gamle slottene og herregårdene har blitt omgjort til overnattingssteder. Det betyr at du fint kan leke konge og dronning med din kjære på et slott rett over grensen i Sverige!

Hvorfor det er så mange slott og herregårder i Sverige kan du lese mer om her

Slott i ulike stiler er typisk svensk
I Sverige er det fullt mulig å dra på slottsferie, selv om du ikke er kongelig! Foto: Ingeborg Lindseth

5. ABBA

Den svenske popgruppen, ABBA, som slo igjennom etter å ha vunnet Melodi Grand Prix-finalen i 1974, har fortsatt en kjær plass i mange nordmenns hjerter. Vil du følge ABBAs fotspor i Sverige, kan ABBA-museum i Stockholm anbefales. Lær hvordan det hele startet, studer de vakre kostymene og utforsk hvordan Mamma Mia-musikalen ble til. For noen år siden åpnet også en av bandets tidligere medlemmer, Björn Ulvaeus sitt eget hotell i hjembyen, Västervik. Hotellet ligger på vakre Slottsholmen med 11 suiter som alle er utstyrt med LP-spillere og hauger med ABBA-plater, og panoramautsikt over skjærgården.

6. Röda stugor med vita knutar

De rødmalte svenske hyttene med hvite kanter har blitt et typisk symbol på Sveriges landlige sommeridyll. Med sitt vakkert dekorerte inngangsparti og bugnende trädgård, lokker hyttene oss til å drømme om den perfekte sommeren. De fleste stugorna er malt i den karakteristiske falurøde fargen som har lang historie tilbake fra da kobbergruvene i Falun var i drift. Kanskje det er det de røda stugorna som har fristet så mange tusen nordmenn til å kjøpe en hytte i landlige omgivelser i Värmland eller Dalarna?

Les mer om tradisjonen rundt røde stugor her

Sverige er kjent for sine røde stugor med hvite kanter
Hva med en en helg på en klassisk rød stuga i Sverige? Foto: Ingeborg Lindseth

7. Harrytur og grensehandel

Bor du i grensetraktene er sjansen stor for at du tar deg en harrytur til Sverige. Å handle i Sverige gir oss gode priser på velkjente varer, samtidig som det ofte er et større utvalg enn det vi har i Norge. Det er mat og dagligvarer vi kjøper mest av når vi reiser til Sverige, men over halvparten tar også med seg brus, godteri og alkohol. Snus og tobakk er også en typisk grensehandelvare. De mest besøkte grensehandelplassene er Svinesund/Strømstad-området og Charlottenberg.

Les mer om shopping i Sverige her

8. Fika

Har du oppdaget at de svenske bakeriene nesten alltid har et større utvalg av bakevarer og søtsaker enn det vi har i Norge? Det er fordi svenskene har en egen kaffepause-tradisjon, som om mulig er enda sterkere enn hos oss nordmenn. Fika er et viktig element i svenskenes hverdag, ikke bare på grunn av de deilige bakverkene og kaffen, men vel så mye for det sosiale. Lenge før kaffehusene spratt opp i byene, samles svensken på de lokale kaféene for å fika sammen. Alingsås er byen i Sverige med størst antall kaféer sammenlignet med innbyggertallet, og blir derfor kalt Sveriges fikahovedstad. Les en reiseskildring om fika i Alingsås fra Helles Kitchen her.

Et klassisk fikabord fullt av svenske kaker og bakverk
Fika er den klassiske svenske kaffepausen, gjerne med noe søtt attåt. Foto: Ingeborg Lindseth

9. Alfred Nobel og Nobelprisen

Da den kjente svenske oppfinneren av sprengstoff, Alfred Nobel døde i 1896, hadde han ingen kone eller barn til å arve formuen hans – en av verdens største privatformuer på den tiden. I testamentet ble det klart at størsteparten av formuen hans skulle settes i et fond, og fra det fondet skulle det hvert år deles ut priser for bragder som har gjort menneskeheten stor nytte. Siden 1901 har priser i fysikk, kjemi, fysiologi eller medisin, litteratur og fred blitt delt ut den i hans navn, fire i Sverige og en i Norge. Selv om Alfred Nobel bodde mesteparten av tiden i utlandet, kan du i dag lære mer om livet hans og hans siste svenske hjem, på Nobelmuseet i Karlskoga i Värmland.

Les mer om kulturelle opplevelser i Värmland her

10. Feiring av midtsommer

Det er gøy at vi som to veldig sammensveisede naboland fortsatt kan ha noen egne tradisjoner og merkedager. Svenskenes beryktede Midtsommerfeiring er en av disse dagene, som fremstår ganske så eksotisk for oss nordmenn. Midtsommer er en feiring som foregår rundt Sankthans hvert år der blomsterkranser bindes og maistenger heises, før det danses og skåles ut i de sene nattetimer. Det er i Dalarna i Sverige du kan oppleve de mest tradisjonelle Midtsommerfeiringene, der folk henter ut vakre folkedrakter, møtes på historiske plasser og danser til felespillende folkemusikere.

Les mer om midtsommer her

På Midtsommer danser svensker rundt stangen
Midtsommer er noe vi nordmenn forbinder med Sverige. Foto: Ingeborg Lindseth

11. Kubb

Har du vært på hagefest i Norge, har du mest sannsynlig blitt introdusert til Kubb. Hagespillet har sitt opphav på Gotland, og har blitt så populært at det har dannet seg egne profesjonelle lag i flere deler av verden. I tillegg arrangeres det Kubb-VM på Gotland hvert år. Det fine med Kubb er at antall spillere er veldig fleksibelt, og det kan kjapt læres av både unge og gamle. Spillet består av trepinner, 6 lange til å kaste, og 10 korte som samtidig med å danne banen, også er et forsvar for hvert lag. I midten plasseres kongen, som avgjør hele spillet.

12. Loppis

Loppis er poppis i Sverige, og byr også på en god anledning for oss nordmenn å gjøre kupp på antikk og gamle skatter. Loppemarkedene i Sverige ligger ofte enda tettere og er enda større en her hjemme. Uansett hvor du reiser i Sverige, er skiltene med «loppis» noe du vil støte på langs veien.

Gamle ting som er typisk å finne på en loppis i Sverige
Finn skatter på en av Sveriges mange loppiser. Foto: Ingeborg Lindseth

13. IKEA

Hva er mer typisk Sverige når det gjelder shopping enn IKEA? Men vet du egentlig hva IKEA står for? IKEA er et akronym som er satt sammen av navnene, Ingvar Kamprad Elmtraryd og Agunnaryd. Ingvar Kamprad er mannen som stiftet IKEA allerede i 1943, Elmtraryd var navnet på familiegården, mens Agunnaryd er den lille bygden i Småland gården lå i. Etter å ha startet opp møbelbutikk i Sverige, var Norge det neste landet som fikk IKEA i 1968. I Älmhult i Småland, der den første IKEA-butikken lå, kan du nå besøke et dedikert IKEA-museum, der du kan reise tilbake i tid for å utforske gamle stiler og design laget av IKEA.

14. Svensk godis

Vi har alle våre svenske godisfavoritter – enten det er de populære sjokoladene Kex, Plopp eller Center, ordentlige polkagriser fra Gränna, Ahlgrens Bilar, skumnisser eller Dundersalt. Ikke bare er godteriet billigere i Sverige – det er også et mye større utvalg, både i løsvekt og i butikkhyllene. Ikke rart vi går bananas når vi først er over grensen!

Godis som polkagriser er noe Sverige er godt kjent for
I Gränna i Småland kan du kjøpe deilige nybakte polkagriser. Foto: Ingeborg Lindseth

15. Liseberg og andre temaparker

Har du også barndomsminner fra det skumle spøkelseshuset, fra å vinne enorme Plopp-sjokolader på lykkehjulet eller kiling i magen fra de lange berg- og dalbanene på Liseberg? Fornøyelsesparken Liseberg i Gøteborg, er en Norgesfavoritt som stadig utvides og forbedres med nye attraksjoner og karuseller. Mange drar dit til og med flere ganger i året, siden parken forvandles etter høytider og merkedager, som jul og Halloween. Ellers finnes det også et stort antall andre temaparker i Sverige; både badeland, dyreparker og familieparker.

Sverige er kjent for store fornøyelsesparker som Liseberg
I Sverige finnes et stort antall familieparker, blant annet Liseberg. Foto: Ingeborg Lindseth

Hva annet er typisk for Sverige?

Camping ved vannet

I Sverige finner du en rekke flotte campinganlegg bare et steinkast fra finkornet sand, skvulpende bølger, forfriskende elver og herlige badeanlegg!    Vil du dra på strandferie – uten å reise langt hjemmefra? Camping og bading går hånd i hånd hos naboen! Vi har...

Her finner du spa og velvære i Sverige

I Sverige tar de spa på alvor! Rundt om i landet finner du prisbelønnede spa i ulike varianter, og med forskjellige beliggenheter og fasiliteter. Mange av Sveriges beste spaanlegg ligger nedover vestkysten i sør-Sverige, og er derfor kort vei fra norskegrensen. Her...

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Er du klar over at Sverige er på topp 20-listen over land med flest steder på UNESCOs verdensarvliste? Utforsk historie og kultur i verdensarven, Sverige. UNESCO har oppført 15 verdensarvsteder i Sverige. Verdensarv er severdigheter som er vurdert til å ha spesiell og...

Sveriges beste strender

Sveriges 1160 mil lange kyst byr på noen fantastiske strender – alt fra myke sandstrender med bølgende sanddyner i sør, til eksotisk sydensteming i Østersjøen. Du trenger ikke reise langt for å finne vakre strandperler i Sverige! Her er vår reisetips til de aller...

SHOPPING

 

Shopping i Dalarna

Shopping i Dalarna

Shop deg gjennom Dalarna! Utforsk bysentrum med sjarm og karakter, gjør gode funn på loppiser, garasjesalg, second hand-butikker og antikkboder. Oppdag lokalprodusert mat og Dalarnas unike håndverk...

Shopping i Årjäng sentrum

Shopping i Årjäng sentrum

Rett over grensen i Årjäng kommune finner du et stort grensehandel-utvalg for alle smaker. Ta korteste veien til Sverige og handle i Årjäng sentrum. Handel i Årjäng sentrum Årjäng sentrum er stedet...

Shopping i Töcksfors Handelspark

Shopping i Töcksfors Handelspark

Rett over grensen i Årjäng kommune finner du et stort grensehandel-utvalg for alle smaker. Ta korteste veien til Sverige og handle på Töcksfors Handelspark i Värmland. Grensehandel på Töcksfors...