Smak deg gjennom Dalarnas lange tradisjoner for pølser, oster, knekkebrød og annet vilt. Oppdag små kaféperler, gårdsbutikker og White guide-restauranter på din vei gjennom Sveriges vakre kulturlandskap.
Dette bør du spise i Dalarna
Falukorv – Dalarnas stolthet
Falukorven er godt kjent, ikke bare i Sverige, men er også noe vi nordmenn liker å ha på brødskiva. Falukorven ble til da tyske gjestearbeidere jobbet i Falu Gruva, og samlet det som ble til overs etter okseslakt. Resultatet ble en velsmakende røkt pølse, som også ble populær blant stockholmere. Det var de som først kalte pølsa falukorv.
I dag er falukorven et vanlig innslag i det svenske kjøkken, både med potatismos og som korv stroganoff. 30.000 tonn falukorv blir spist i Sverige hvert år, og populariteten har gjort at pølsa til og med har fått sin egen dag som feires i Falun i begynnelsen av juni hvert år.
Lange tradisjoner for knekkebrød
Knekkebrød kan dateres tilbake til middelalderen da det ble bakt for å bevare avlingen gjennom de lange og kalde vintrene i Sverige og Finland. I Dalarna er knekkebrød en spesialitet, og den mest kjente for oss nordmenn er kanskje Leksands knekkebrød. Bakeriet i Leksand har gått i arv i familien i generasjoner, og de baker fortsatt med lokalt dyrket rug, vann fra egen kilde, gjær og litt salt – familien endrer ikke på en bra oppskrift.
Andre knekkebrødprodusenter er Skedvibröd i Stora Skedvi, der knekkebrødene eltes for hånd og stekes i steinovn. Vegg i vegg ligger Visthusboden, en markedshall med lokale delikatesser, og egner seg derfor også godt til et besøk. Du har også Pyramidbageriet i Hulån som er Sveriges tredje største knekkebrødsbakeri. Her brukes surdeig, spelt, ulike frø og belgfrukter for å bake et sunt og knasende knekkebrød.
Andre lokale delikatesser i Dalarna
Noen spesielle lokale delikatesser du bør teste ut på din reise i Dalarna er strutseburger hos Sahlins Struts, flaskemelk fra mikromeieri i Stora Skedvi, spennende reinsdyrsretter hos Renbiten, mykt tynnbrød hos Rättviks Tunnbrødsbakeri & Handelsbod, og surdeigsbrød fra fjellbakeri i Grövelsjön.
Er du glad i gløgg, ta også turen til gløggeriet hos Muddus Hjortron & Kolarbo gård, der du kan prøvesmake ulike gløggtyper og finne din favorittblanding. Prøv også den prisvinnende og fruktige sennepen fra LissEllas som du får kjøpt i ulike gårdsbutikker i Dalarna.
Les mer om lokale delikatesser i Dalarna her.
I Dalarna finner du spisesteder og restauranter av høy kvalitet
Mange av Dalarnas restauranter og kaféer er med i White Guide, en liste over Nordens beste spisesteder og hoteller. I tillegg til høy matkvalitet vektlegger White guide innovative, interessante steder med egenart. Sjekk Visit Dalarnas restaurantguide her.
En annen måte å finne Dalarnas mest spennende smaker er å sjekke ut Taste of Dalarna.
Med et spesielt fokus på lokal mat, ønsker nettverket å vise frem restauranter, kaféer, gårdsbutikker, salgshaller, bryggerier og matarrangementer med fokus på kortreiste råvarer og gammelt håndverk. Her kan du lære noe om Dalarnas historie mens du spiser deg god og mett.
Ønsker du å spise økologisk? Se etter KRAV-merket! KRAV er en svensk stiftelse som arbeider for å fremme økologiske produkter, dyrevelferd og bærekraftig fiske.