I grenseland – en tur, to land

Bli med til grenseområdet Østfold-Innlandet-Värmland. En destinasjon – to land.

Foto: 

Velkommen til grenseland – Ørje, Aurskog-Hørland, Aremark, Marker, Grue, Torsby, Årjäng, Säffle 

Få land i verden står hverandre så nær som Norge og Sverige, og i kommunene langs Riksgrensen, er grensen kun en strek på kartet. En tur i dette området byr på mange spennende opplevelser, uansett om du befinner deg i Norge eller Sverige.

Relasjonen mellom Norge og Sverige er enestående i verden. Få land har et så tett bånd som oss. Felles historie, lignende kulturelle referansepunkt, gjenkjennelige samfunnsstrukturer, samme naturlandskap og språkmessige likheter. Europas lengste og eldste landegrense på 160 mil strekker seg gjennom begge land, og denne siden handler om de mulighetene som finnes i grenseområdene i Østfold, Innlandet, Finnskogen og Värmland.

I praksis kan vi beskrive livet i grensetraktene som grenseløse, sier de som selv bor i området. Menneskene i disse kommunene  jobber, bor og ferdes på tvers av grensen hele tiden, de handler, gifter seg, får barn, dra på hytteturer og besøker venner uavhengig hvilket land de bor i. Det gode naboskapet, og forholdet mellom Norge og Sverige, har en annen karakter i grenseområdene på grunn av all kontakten og utvekslingen som skjer her. 

Samarbeidet mellom Østfold og Värmland har en lang og rik historie, preget av både felleskap og utfordringer. Før den moderne grensen ble etablert i 1814, var området en del av et felles kultur- og handelsnettverk. Befolkningen beveget seg fritt over grensen for å besøke familie, handle varer og delta i markeder og festivaler. Etter grensedragningen ble det satt opp barrierer for fri bevegelse og handel. Dette førte til en viss nedgang i samarbeidet, men kontakten mellom nabolagene ble aldri helt brutt. I løpet av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet økte samarbeidet igjen og er i dag betydelig. Grenseboerne har hatt et tett samspill, og det har oppstått en unik grensekultur, inkludert språk, musikk og folklore. I perioder med konflikt har Østfold og Värmland ofte stått sammen mot felles fiender. 

Elver, innsjøer, fjell og store skogsområder strekker seg på kryss og tvers av den geografiske grensen på kartet, og særlig Finnskogen står i en særstilling når det kommet til felles kultur og tradisjoner. Finnskogen er kjent for sin unike kulturhistorie og mystiske atmosfære, med gamle sagn, skogfinsk tradisjoner og store skogsområder, som innbyr til både læring og opplevelser. Finnskogen er et område uten andre grenser enn de ytre. Den dekker opptil 10 kommuner på begge sider av riksgrensen, og er et sted hvor 3 land deler identitet og kulturhistorie. Men også nyere historie har tilført andre kulturer og nye mennesker som dras til dette område, som forbindes med ord som stillhet, ro, mystikk og de store skoger.  

En tur i Grenseland er en reise gjennom et landskap som vekker eventyrlysten og alle sansene, og hvor hvert stopp langs veien har sin egen unike historie, kultur og egenart.  Bli med til en destinasjon i to land.

 

Tre dagers tur i Västra Värmland

Tre dagers tur i Västra Värmland

Området Västra Värmland ligger rett over grensen fra indre Østfold, og her finner du og et bredt utvalg av kulturtilbud, vakker natur, bra spisesteder og hyggelige overnattinger. En biltur i det...

Kortreiste kulturopplevelser

Kortreiste kulturopplevelser

Västra Värmland er proppfull av inspirerende kulturopplevelser. Her er 9 tips til kulturopplevelser i Västra Värmland

Naturopplevelser i grenseland 

Foto: 

Er det noe Grenseland har mye av så er det vakre natur. Her finner du glitrende innsjøer, dype skoger, historiske kanaler og idylliske sykkelstier. Ta åren fatt og smyg deg gjennom slusesystemer eller pakk fiskestangen og badebuksa for en unik villmarksopplevelse i Finnskogen. Mulighetene er mange og opplevelsene store. 

Langs hele Riksgrensen er det store skogsområder, elver og innsjøer som dominerer kartet. I de nordlige delene av “Grenseland” finner du det mytiske skogsområdet Finnskogen, som strekker seg over 4400 km og gjennom 7 kommuner, fra Trysil i nord, til Solør i sør og Värmland i øst. Området ble befolket av finner på midten av 1600-tallet, som bosatte seg for å drive svedjebruk av jorda. I dag er Finnskogen et yndet turområdet med en rik kulturhistorie, hvor skogfinske tradisjoner fremdeles lever i beste velgående. Liker du villmarksliv, kanopadling, kulturhistorie eller vandringsturer, er Finnskogen den ultimate destinasjonen. 

Reiser vi litt lenger sør i “Grenseland” finner vi Haldenkanalen. Bygget på 1800-tallet, er kanalen Norges eldste og en tur i slusene byr på 27 meters høydeforskjell, fem innsjøer og 8 mil med unike kanalopplevelser. For en smak av historiens vingeslag anbefales en tur med en av de gamle dampbåtene som frekventerer kanalen på sommerstid.  

Krysser vi grensen mot Sverige finner vi flere kanaler i form av Dalsland kanal. Området er kjent for sin vakre natur og sitt rike kulturliv. Kanalen er meget populær blant kanopadlere, som padler seg fra vann til vann, og faktisk er det mulig å reise vannveien helt opp til Vänern og videre til Stockholm.  I Sveriges største innsjø, Vänern, er vannopplevelsen mange, ta for eksempel turen ut i Lurö skjærgård, som består av 250 ulike øyer. Området er kjent for sitt rike fiske- og fugleliv, og fantastiske vandringsstier. 

Vänern er kjent for sitt bra fiske

Solnedgang over Røgden i Finnskogen

Båttur på Haldenkanalen

Unik overnatting i naturen 

Foto: 

Leter du etter et unikt overnattingssted på reisen din i Grenseland, har du mange ulike alternativer. Her kan du for eksempel overnatte i flytende hytter på vannet, i en tretopp, på en husmannsplass, på spahotell eller i et gammelt fyrtårn.

Som reisende er man stadig på jakt etter overnattingssteder litt utenom det vanlige. Det handler ikke bare om å få ly for natten lenger, overnattingssteder har blitt en opplevelse i seg selv. Et sted hvor du kan slappe av og finne ro, enten med venner, kjæreste eller familie. På både svensk og norsk side finnes det flere unike overnattingssteder som gir ferien det lille ekstra. La deg for eksempel vugges i seng på en flytende hytte i Naturbyn, FLO eller Yggdrasil, eller nyt skogens ro på Hvilepust i Aurskog-Høland, Lurö og Bøensæter. 

 

Naturnbyn i Säffle 

Overnatting i et gammelt fyr på Lurö. 

Overnatting-tømmerflåte-Värmland-Sverige

FLO ved Haldenkanalen. Foto: Jan Kuhr

Det gode liv 

I grensetraktene er det enkelt å leve det gode liv. Her finnes det flust av koselige småsteder, sjarmerende nisjebutikker, bra spisesteder og interessante kulturelle severdigheter.

Lokale grønnsaker, fersk fisk, viltkjøtt og nyplukket sopp – naturen i greneland er et spiskammers av beste sort, som restauranter og kafeer forvandler til smakfulle retter. Nyt en romantisk middag på en herregård, ta deg en «fika» i idylliske omgivelser eller fyll magen med sprellende fersk sjømat.

Står shopping og kulturelle opplevelser på ønskelisten er mulighetene mange. Ta for eksempel turen til det idylliske slusetedet Ørje, den koselige kafeen og butikken Lokstallen på Skulerud eller gjør et stopp langs E18 på Wiksfors bruk, hvor du finner både surdeigsbakeri, vaffelkafè, interiørbutikk og kaffebrenneri. Det finnes grenseløst mange muligheter for å leve det gode liv i Grenseland. 

Den koselige sommerkafeen Lokstallen på Skulerud

På Lurö kro står fersk sjømat på menyen 

Overnatting-tømmerflåte-Värmland-Sverige

På Matfatet Ørje finner du lokalproduserte varer fra gårder i nærområdet

Årjäng

Säffle

Arvika

Torsby

Naturopplevelser i Grenseland

Mer inspirasjon fra Värmland 

Tre dagers tur i Västra Värmland

Tre dagers tur i Västra Värmland

Området Västra Värmland ligger rett over grensen fra indre Østfold, og her finner du og et bredt utvalg av kulturtilbud, vakker natur, bra spisesteder og hyggelige overnattinger. En biltur i det...

Kortreiste kulturopplevelser

Kortreiste kulturopplevelser

Västra Värmland er proppfull av inspirerende kulturopplevelser. Her er 9 tips til kulturopplevelser i Västra Värmland

Camping rett over grensen i Västra Värmland

Camping rett over grensen i Västra Värmland

Vi nordmenn elsker å campe i Sverige og rett over grensen i Västra Värmland ligger det campingplasser for enhver smak. Nyt luksuscamping på Årjäng Sommarvik, camp ved en vakker sandstrand eller...

Shopping i Årjäng sentrum

Shopping i Årjäng sentrum

Rett over grensen i Årjäng kommune finner du et stort grensehandel-utvalg for alle smaker. Ta korteste veien til Sverige og handle i Årjäng sentrum. Handel i Årjäng sentrum Årjäng sentrum er stedet...

Shopping i Töcksfors Handelspark

Shopping i Töcksfors Handelspark

Rett over grensen i Årjäng kommune finner du et stort grensehandel-utvalg for alle smaker. Ta korteste veien til Sverige og handle på Töcksfors Handelspark i Värmland. Grensehandel på Töcksfors...

Shopping på Töcksfors Shoppingsenter

Shopping på Töcksfors Shoppingsenter

Rett over grensen i Årjäng kommune finner du et stort grensehandel-utvalg for alle smaker. Ta korteste veien til Sverige og handle på Töcksfors Shoppingsenter.  Stort utvalg på Töcksfors...

Shopping i Årjäng

Shopping i Årjäng

Rett over grensen i Årjäng finner du et stort utvalg av butikker for alle smaker. I Töcksfors finner du to store kjøpesentre med et stort utvalg av kjedebutikker og outlets, mens du i Årjäng...