Unike naturopplevelser i grenseland

Er det noe Grenseland har mye av så er det vakre naturopplevelser. Her finner du glitrende innsjøer, dype skoger, historiske sluser og velpreparerte sykkelstier. Reis med en historisk dampbåt gjennom slusesystemer, gå på sopptur i grønne skoger eller pakk fiskestangen og badebuksa for en dukkert i en innsjø. Mulighetene er mange og opplevelsene store. 

Finnskogen 

Finnskogen er et stort skogsområde som ligger på både svensk og norsk side av Riksgrensen, i henholdsvis Torsby kommune i Värmland og Kongsvinger, Gruer, Åsnes, Våler og Trysil i Innlandet. Navnet Finnskogen har sin opprinnelse fra finske innvandrere fra Savolax som kom til Norge på 1600-tallet for å drive svedjebruk av jorda, og skogen er et unikt historisk område. Den skogfinske kulturen er fylt med rike tradisjoner, og skogfinner er i dag en anerkjent nasjonal minoritet. Den skogfinske kulturen omfatter mange unike tradisjoner, både når det kommer til byggeskikk, svedjebruk, matlaging og folketro. 

I skogene i Finnskogen har mennesker ferdes i naturen på kryss og tvers av grensen i mange hundre år. Området er dekt med dype skoger, idylliske innsjøer, myrer og åser. Finnskogleden er en av de oppmerkede rutene hvor du kan vandre 24 mil gjennom vakkert naturlandskap. Den går mellom Morokulien og Søre Osen i Trysil i nord, og krysser grensen flere ganger underveis. Langs Finnskogledens 13 etapper finner du mye som er verdt å få med seg, blant annet badeplasser, severdigheter, bra spisesteder, finnegårder og steder du kan overnatte.  

Mange tenker på stillhet, ro og mystikk når de hører om Finnskogen. De finske innvandrerne brakte med seg en anemisk folketro, der man trodde at alt i naturen hadde sjel. Skogfinnene praktiserte trolldom og magi, både i form av regler, ritualer og symboler. Noe som gjennom historien har møtt mye skepsis mot skogfinnene. 

På Svullrya på Grue Finnskog bygges det nå opp et museum for formidling av den skogfinske kulturhistorien. På svensk side, ved Lekvatnet, finnes det allerede et skogfinsk museum, Finnskogcentrum, hvor besøkende kan lære mer om den skogfinske kulturen. Det blir også stadig flere næringsvirksomhet som løfter fram lokale mattradisjoner, tilbyr autentiske opplevelser og arrangement bygget på felles kulturhistorie fra Finnskogen. 

I skogene i Finnskogen har mennesker ferdes i naturen på kryss og tvers av grensen i mange hundre år. Området er dekt med dype skoger, idylliske innsjøer, myrer og åser. Finnskogleden er en av de oppmerkede rutene hvor du kan vandre 24 mil gjennom vakkert naturlandskap. Den går mellom Morokulien og Søre Osen i Trysil i nord. Langs Finnskogledens 13 etapper finner du mye som er verdt å få med seg, blant annet badeplasser, severdigheter, kaffer og restauranter, og steder du kan overnatte. Området Finnskogen er virkelig et friluftseldorado for de som liker villmark, fisking, telttur, padling, bading og vandring. Her finner du roen, stillheten og en unik kulturhistorie. 

Haldenkanalen 

Haldenkanalen er Norges eldste kanal, bygget mellom 1852 – 1860, og en tur gjennom kanalen byr på vakre innsjøer, trange kanaler, høye sluser, blomstrende enger og grønne skoger.  En reise på kanalen tar deg 27 meter opp, gjennom fire slusekammer, Nord Europas høyeste sammenhengende slusetrapp, sjarmerende småsamfunn og fem innsjøer.  Kanalen strekker seg 8 mil gjennom landskapet, og kan gjennomføres med enten dampbåt, fritidsbåt eller kano. Hvis du foretrekker å holde deg på land, er det også fint å sykle langs kanalen. 

Det var entreprenøren Engebret Soot som en gang i tiden tok initiativ til å bygge Haldenkanalen. Det var behov for å frakte tømmer til Halden fra skogene lenger nord, og kanalen ble konstruert som en transportvei gjennom landskapet. Sluser ble etablert både i Ørje, Strømsfoss og Brekke, som du den dag i dag kan oppleve med båt. I slusebyen Ørje kan du også besøke Kanalmuseet, og få en grundig innføring i kanalens historie og utvikling.   

Langs kanalen finnes det utallige muligheter for å bade, fiske, nyte et godt måltid, eller fordype deg i kunst, kultur, og den flotte naturen. En tur med en av kanalens historiske dampbåter tar deg med tilbake til en tid hvor reisen var like viktig som destinasjonen. Her kan du virkelig senke skuldrene og finne roen, mens lyden av vannet og dampbåtenes rolige dunking skaper en avslappet atmosfære og en følelse av tidløshet. 

Dalslands kanal 

En båttur gjennom sluser er en spennende opplevelse for besøkende i alle aldere. Rett over grensen, i kommunen Årjäng, strekker en av verdens vakreste vannveier seg, ved navn Dalslands kanal. Kanalen ble bygget på 1860-tallet, som transportforbindelse mellom jernverkene i området og er i dag en populær vannvei for båt, kajakk og kano. Langs kanalen ligger sjøene som perler på en snor, og de er bunnet sammen via totalt 31 sluser, hvorav 3 av de ligger i Årjäng. Størsteparten av kanalen har naturen selv konstruert, kun 12 kilometer er gravd ut.   

Lennartsfors er en av kanalens mest imponerende sluser. De er sprengt inn i berget, og etter du har passert slusene følger en vakker bergkanal med høye kanter. Det finnes tre sluser med en total nivåforskjell på hele 7,5 meter.   

I Töcksfors går kanalen tvers gjennom det lille samfunnet og du kan nyte god mat og shopping i kombinasjon med en slusetur.  En slusetur her tar deg til sjøene Töck og Östen, som ligger i den nordlige delen av kanalen. 

Vänern 

Vänern er Sveriges største innsjø, og den tredje største i Europa med sine 153 000 milliarder liter vann. Det utgjør hele en tredjedel av alt ferskvann i Sverige. Den massive innsjøen finner du omtrent midt i landet, mellom Oslo og Stockholm, og innsjøens størrelse gjør at den føles mer som et hav enn en innsjø.

Helt nord i innsjøen finner vi Lurö skjærgård, med over 250 ulike øyer. Området er et naturreservat med et rikt fugleliv, og en artsrik bestand av 35 ulike fiskesorter. I sommersesongen går det rutebåt ut til øya, hvor du blant annet finner et vandrerhjem, to spisesteder, fine vandringsstier og en flytende badstue.

Bilferie og rundreiser i Sverige

Å reise på bilferie er en perfekt måte å utforske Sverige. Enten du liker å planlegge reisen på forhånd eller finne stoppestedene underveis, gir bilferie i Sverige deg en stor variasjon av spennende reisemål og aktiviteter. Med vår lange grense til Sverige har vi...

10 høydepunkter i Halland

Det er mange gode grunner til å reise til Sveriges riviera, Halland! Enten du er på jakt etter spesielle matopplevelser, varierte kystaktiviteter, familievennlig strandliv, luksuriøse spaopphold eller kulturelle severdigheter, har Halland på Sveriges vakre vestkyst...

Her finner du spa og velvære i Sverige

I Sverige tar de spa på alvor! Rundt om i landet finner du prisbelønnede spa i ulike varianter, og med forskjellige beliggenheter og fasiliteter. Mange av Sveriges beste spaanlegg ligger nedover vestkysten i sør-Sverige, og er derfor kort vei fra norskegrensen. Her...

Sveriges beste strender

Sveriges 1160 mil lange kyst byr på noen fantastiske strender – alt fra myke sandstrender med bølgende sanddyner i sør, til eksotisk sydensteming i Østersjøen. Du trenger ikke reise langt for å finne vakre strandperler i Sverige! Her er vår reisetips til de aller...

Sommertips

By og bad i Sverige

By og bad i Sverige

Kombiner bading og byliv! Sveriges tre største byer lokker ikke bare med severdigheter og  urbane aktiviteter. Både Stockholm, Göteborg og Malmö har også knallfine skjærgårder og supre strender som gjør at du kan dra på storby- og badeferie samtidig!