Unike naturopplevelser i Grenseland – en tur, to land

Er det noe Grenseland har mye av så er det vakre naturopplevelser. Her finner du glitrende innsjøer, dype skoger, historiske sluser og velpreparerte sykkelstier. Reis med en historisk dampbåt gjennom slusesystemer, gå på sopptur i grønne skoger eller pakk fiskestangen og badebuksa for en dukkert i en innsjø. Mulighetene er mange og opplevelsene store i Grenseland.

Finnskogen 

Finnskogen er et stort skogsområde som ligger på både svensk og norsk side av Riksgrensen, i henholdsvis Torsby kommune i Värmland og Kongsvinger, Grue, Åsnes, Våler og Trysil i Innlandet. Navnet Finnskogen har sin opprinnelse fra finske innvandrere fra Savolax som kom til Norge på 1600-tallet for å drive svedjebruk av jorda. Den skogfinske kulturen er fylt med rike tradisjoner, og skogfinner er i dag en av fem anerkjente nasjonale minoriteter i Norge. Den skogfinske kulturen omfatter mange unike tradisjoner, både når det kommer til byggeskikk, svedjebruk, håndverk, matlaging og folketro. 

I Finnskogen har mennesker ferdes i naturen på kryss og tvers av grensen i mange hundre år. Området er dekt med dype skoger, idylliske innsjøer, myrer og åser. Finnskogleden er en av de oppmerkede rutene hvor du kan vandre 24 mil gjennom vakkert naturlandskap. Den går mellom Morokulien og Søre Osen i Trysil i nord, og krysser grensen flere ganger underveis. Langs Finnskogledens 13 etapper finner du mye som er verdt å få med seg, blant annet badeplasser, finnegårder, koselige spisesteder og steder du kan overnatte.  

Mange tenker på stillhet, ro og mystikk når de hører om Finnskogen. De finske innvandrerne brakte med seg en anemisk folketro, der de trodde at alt i naturen hadde sjel. Skogfinnene praktiserte trolldom og magi, både i form av regler, ritualer og symboler. Noe som gjennom historien har møtt mye skepsis mot skogfinnene. 

På Svullrya på Grue Finnskog bygges det nå opp et museum for formidling av den skogfinske kulturhistorien. På svensk side, ved Lekvatnet, finnes det allerede et skogfinsk museum, Finnskogcentrum, hvor besøkende kan lære mer om den skogfinske kulturen. Det blir også stadig flere næringsvirksomhet som løfter fram lokale mattradisjoner, tilbyr autentiske opplevelser og arrangement bygget på felles kulturhistorie fra Finnskogen. 

Haldenkanalen 

Haldenkanalen er Norges eldste kanal, bygget mellom 1852 – 1860, og en tur gjennom kanalen byr på vakre innsjøer, trange kanaler, høye sluser, blomstrende enger og grønne skoger.  En reise på kanalen tar deg 27 meter opp, gjennom fire slusekammer, Nord Europas høyeste sammenhengende slusetrapp, sjarmerende småsamfunn og fem innsjøer.  Kanalen strekker seg 8 mil gjennom landskapet, og kan gjennomføres med enten dampbåt, fritidsbåt eller kano. Hvis du foretrekker å holde deg på land, er det også fint å sykle langs kanalen. 

Det var entreprenøren Engebret Soot som en gang i tiden tok initiativ til å bygge Haldenkanalen. Det var behov for å frakte tømmer til Halden fra skogene lenger nord, og kanalen ble konstruert som en transportvei gjennom landskapet. Sluser ble etablert både i Ørje, Strømsfoss og Brekke, som den dag i dag kan oppleves med båt. I slusebyen Ørje kan du også besøke Kanalmuseet, og få en grundig innføring i kanalens historie og utvikling.   

Langs kanalen finnes det utallige muligheter for å bade, fiske, nyte et godt måltid, eller fordype deg i kunst, kultur, og den flotte naturen. En tur med en av kanalens historiske dampbåter tar deg med tilbake til en tid hvor reisen var like viktig som destinasjonen. Her kan du virkelig senke skuldrene og finne roen, mens lyden av vannet og dampbåtenes rolige dunking skaper en avslappet atmosfære og en følelse av tidløshet. 

Ulike måter å oppdage Haldenkanalen på

Naturen rundt Haldenkanalen er ypperlig å oppdage enten til fots, på to hjul eller med båt. Opplev de dype skogene, hvor du kanskje får et glimt av en elg, eller grill pølser på et bål ved vannet mens du lader batteriene.  

En sykkeltur langs kanalen er en fin måte å se større områder på. En sykkeltur kan gjennomføres på flere måter, enten det er rolig landeveissykling eller actionfylt stisykling. Landeveier knytter sammen slusesteder, gårder, kulturelle severdigheter og koselige kafeer. Stopp for en lun kanlebolle og kaffe eller et forfriskende bad underveis. 

Et godt alternativ for en sykkeltur er den nasjonalesykkelveien Villmarksveien, som strekker seg langs innsjøer, tjern og skog. Den går opprinnelig helt fra Halden til Trondheim og strekker seg på begge sider av Haldenkanalen. Ønsker du minst mulig trafikk er vestsiden det beste valget.  En annen fin sykkelrute går fra Kornsjø til Rømskog. Ruten går blant annet innom Fredriksten festning og de idylliske slusene i Brekke, Strømsfoss og Ørje. 

Ta åren fatt og gli gjennom stille vann på kanalen eller en av innsjøene. De mange innsjøene, elvene og tjernene lags Haldenkanalen er et eldorado for padleglade. Pakk med fiskestanga og prøv lykken etter gjedde, abbor og ørret.  Ekstra heftig er det å padle gjennom slusene i kanalen, hvor du blir sluset opp og ned flere høydemeter. Det finnes flere selskap som tilbyr kano- og kajakkutleie langs kanalen. 

Les mer om naturopplevelser i Haldenkanalen her

Unionsleden

Den nasjonale sykkelveien Unionsleden strekker seg 350 km mellom Moss og Karlstad. Ruten går gjennom flere kommuner i Østfold, og hovedsakelig i regionen Värmland i Sverige, men også gjennom deler av Västra Götaland.

Dype skoger, rikt kulturlandskap, glitrende innsjøer og idylliske byer er bare noe av det som venter deg langs veien. Området har også et rikt dyreliv med blant annet elg, rådyr, rev og mye annet spennende som kan dukke opp underveis – og du er aldri langt fra et forfriskende bad eller fine rasteplasser med utsikt. Det mangler heller ikke på utvalg av overnattinger langs veien, her kan du velge blant hotell, herregårder, hytter, camping og B&B.

Navnet Unionsleden er hentet fra den norsk-svenske unionen som ble etablert i Moss i 1814, og som ble oppløst i Karlstad i 1905. Langs sykkelveien finnes severdigheter knyttet til unionens historie, men også andre spennende aktiviteter som kunstgallerier, whiskydestilleri, «Sveriges vakreste utedass», gårdsbutikker og slusemiljøer.

Dalslands kanal 

En båttur gjennom sluser er en spennende opplevelse for besøkende i alle aldere. Rett over grensen, i kommunen Årjäng, strekker en av verdens vakreste vannveier seg, ved navn Dalslands kanal. Kanalen ble bygget på 1860-tallet, som transportforbindelse mellom jernverkene i området og er i dag en populær vannvei for båt, kajakk og kano. Langs den 250 km lange kanalen ligger sjøene som perler på en snor, og de er bunnet sammen via totalt 31 sluser, hvorav 3 av de ligger i Årjäng. Størsteparten av kanalen har naturen selv konstruert, kun 12 kilometer er gravd ut.   

Utforsk de sjarmerende slusestedene Lennartsfors og Töcksfors, der historiens vingeslag møter mektig natur. Lennartsfors er en av kanalens mest imponerende sluser. De er sprengt inn i berget, og etter du har passert slusene følger en vakker bergkanal med høye kanter. Det finnes tre sluser med en total nivåforskjell på hele 7,5 meter.   

I Töcksfors går kanalen tvers gjennom det lille samfunnet og du kan nyte god mat og shopping i kombinasjon med en slusetur.  En slusetur her tar deg til sjøene Töck og Östen, som ligger i den nordlige delen av kanalen. 

Glaskogen

Värmlands største vandringsdestinasjon og friluftsparadis, Glaskogen er et 28 000 hektar stort naturreservatet med over 30 mil med vandringsstier. Spredt rundt i naturreservatet ligger det også gapahuker og rastehytter som besøkende kan benytte seg av.  

Glaskogen naturreservat har en rik historie med aner tilbake til steinalderbosetting og skogfinner. Spor av historiske fangstgroper finnes på flere plasser, og på 1600- tallet kom det finner også hit for å drive svedjebruk. Naturreservatet har også lange tradisjoner med jern- og kobberverk og sagbruk.  

Les mer om naturopplevelser i Årjäng her

Vänern 

Vänern er Sveriges største innsjø, og den tredje største i Europa med sine 153 000 milliarder liter vann. Det utgjør hele en tredjedel av alt ferskvann i Sverige. Den massive innsjøen finner du omtrent midt i landet, mellom Oslo og Stockholm, og innsjøens størrelse gjør at den føles mer som et hav enn en innsjø.

Helt nord i innsjøen finner vi Lurö skjærgård, med over 250 ulike øyer. Området er et naturreservat med et rikt fugleliv, og en artsrik bestand av 35 ulike fiskesorter. I sommersesongen går det rutebåt ut til øya, hvor du blant annet finner et vandrerhjem, to spisesteder, fine vandringsstier og en flytende badstue. Det er også mulig å booke privat transport og fisketurer med selskapet Vänervård som kjører guidede turer i Lurös skjærgård. Martin guider deg trygt rundt i skjærgården og er du heldig ser du kanskje en havørn på veien.

Det grenseoverskridende konseptet ”I Grenseland” er utviklet innenfor prosjektet Across Border Collaboration. Dette er et prosjekt finansiert av Interreg Sverige – Norge, der tre svenske og fire norske grensekommuner arbeider med det overordnede målet om å skape en sterkere grenseregion gjennom læring og samarbeid på tvers av grensen. Målet er å utvikle grenseregionen som et attraktivt sted å flytte til, etablere virksomhet eller besøke.
Les mer om ABC-projektet: https://www.saffle.se/abc

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk svenske ting vi tror de fleste nordmenn kjenner godt til. Rekkefølgen er...

By og bad i Sverige

Kombiner bading og byliv! Sveriges tre største byer lokker ikke bare med severdigheter og  urbane aktiviteter. Både Stockholm, Göteborg og Malmö har også knallfine skjærgårder og supre strender som gjør at du kan dra på storby- og badeferie samtidig! 

Tre dagers tur i Västra Värmland

Området Västra Värmland ligger rett over grensen fra indre Østfold, og her finner du og et bredt utvalg av kulturtilbud, vakker natur, bra spisesteder og hyggelige overnattinger. En biltur i det grensenære området er noe som passer både for naturelskeren og den...

16 Høstaktiviteter for hele familien i Sverige

Rett over grensen er det duket for høstmoro i familieparker, slott, gruver og badeland med alt fra skumle Halloween-temaer til koselige bokeventyr og tropisk stemning!  Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

SHOPPING

 

Shopping i Dalarna

Shopping i Dalarna

Shop deg gjennom Dalarna! Utforsk bysentrum med sjarm og karakter, gjør gode funn på loppiser, garasjesalg, second hand-butikker og antikkboder. Oppdag lokalprodusert mat og Dalarnas unike håndverk...

Shopping i Årjäng sentrum

Shopping i Årjäng sentrum

Rett over grensen i Årjäng kommune finner du et stort grensehandel-utvalg for alle smaker. Ta korteste veien til Sverige og handle i Årjäng sentrum. Handel i Årjäng sentrum Årjäng sentrum er stedet...

Shopping i Töcksfors Handelspark

Shopping i Töcksfors Handelspark

Rett over grensen i Årjäng kommune finner du et stort grensehandel-utvalg for alle smaker. Ta korteste veien til Sverige og handle på Töcksfors Handelspark i Värmland. Grensehandel på Töcksfors...