Unik overnatting i Grenseland

Ønsker du en overnatting litt utover det vanlige? Både i Sverige og Norge finner du overnattingssteder som garantert vil skape en minnerik opplevelse. Prøv en natt i en flytende hytte, i en gjennomsiktig iglo eller i et gammelt branntårn. 

Bøensætre – Aremark  

Dyp inne i de tette skogene i Aremark ligger Bøensætre, en gammel husmannsplass som nå er forvandlet til et lite overnattingsparadis. Langt fra byens støy, og hvor samspillet mellom natur, dyr og mennesker står i fokus. På Bøensætre lever de etter permakulturprinsipper, med et mål om å være mest mulig selvforsynte og å gjenopplive naturens balanse. 

Bøensætre er mer enn bare en husmannsplass – det er et levende eksempel på bærekraftig livsstil. Her jobber Hedda og Egil utrettelig for å ta vare på både stedet og naturen, og deres lidenskap for å utvikle plassen i harmoni med omgivelsene er tydelig i alt de gjør. Plassen ligger idyllisk til ved et stille tjern, omringet av fredelige skoger. Her kan du senke skuldrene og virkelig nyte livet i pakt med naturen. Bøensætre er åpent for besøk etter avtale eller ved spesielle arrangementer, og tilbyr unike overnattingsmuligheter for de som ønsker å oppleve denne magiske plassen. 

FLO – Haldenkanalen  

Drømmer du om å våkne til lyden av myke bølgeskvulp og fuglesang? Da er FLO det perfekte stedet for deg! 

FLO er en enestående flytende overnattingsopplevelse hvor du blir vugget i søvn i en hytte tegnet av Strøm Akritektur og Studio OSMA. Inspirert av den historiske tømmerfløtingen, er FLO bygget for å gli gjennom kanalsystemet, og kan derfor forflyttes til forskjellige beliggenheter fra år til år.  

Haukenestårnet – Rømskog  

DNT-hytta Haukenestårnet i Rømskog var tidligere et branntårn, nå er det omgjort til et unikt overnattingssted midt i skogen. Haukenestårnet er en ubetjent DNT-hytte med både overnattings- og dagsturmuligheter, kun 5 km sør for Rømskog sentrum langs RV21. Tårnet ligger langs Grensesømmen, vandreruta fra Halden til Treriksrøysa, på Haukenesfjellet. Med en høyde på 12 meter er tårnet det høyeste utsiktspunktet i Østfold, og fra toppen kan du nyte utsikten over store deler av Indre Østfold og helt til Sverige. På klare høstdager kan du til og med se Gaustatoppen. Haukenestårnet er et uforglemmelig reisemål for alle som ønsker å oppleve naturen på en unik måte! 

Hvilepust –  Aurskog

Unn deg et pust i bakken og lad batteriene i en eksklusiv glass-iglo, omgitt av skog og stillhet. Det er ikke uten grunn at dette stedet heter Hvilepust, i de gjennomsiktige igloene i skogen er du omgitt av ro og natur.  De to igloene ligger tilbaketrukket nok til at du føler deg helt alene, men samtidig kun 45 minutter fra Oslo. Her kan du plukke sopp rett ved sengen, eller kanskje du er så heldig å få et blikk av en elg som rusler forbi.  

Er du glad i dyr eller bare nysgjerrig på å møte alpakkaer? 10 minutter fra Igloene ligger Killingmo Gård, hvor du kan hilse på eller til og med gå en tur med en av disse fascinerende skapningene. Alpakkaene har en rolig tilstedeværelse, som har en merkbart beroligende effekt på oss mennesker.  

Hafsrød skogskoier – Halden 

Hafsrød finner du disse sjarmerende. røde skogskoiene i skogen. Tidligere var disse koiene og småbrukene bosted for skogsarbeidere, men nå har de fått nytt liv som koselige utleiehytter. Her kan du betrakte stjernene, lytte til stillheten og ta inn skogens ro – i ditt eget tempo. 

Krappeto – Haldenkanalen   

Foto: Jan Petter Dahl

På en idyllisk liten øy, rundt 2 km øst for Brekke sluser, finner du den gamle sluseboligen som en gang var administrasjonssenter for tømmerfløtingen. Annenhver uke (i partallsuker) kan du leie stedet som kystledhytte, og nyte den rolige atmosfæren og det flotte kulturlandskapet. Hovedbygningen har to etasjer, hvor 2. etasje disponeres av stiftelsen, mens resten er tilgjengelig for besøkende.  

Tretopphytter på grensen – Halden  

I toppen av trærne, åtte meter over bakken, kan du overnatte i de koselige hyttene, Elghytta og Beverhytta. Tretopphyttene har utsikt over skogslandskap og vann, med fugler og ekorn rett utenfor døra. Hyttene er utstyrt med alt du trenger for en behagelig opplevelsesovernatting i trærne – gjennom hele året. Den ene av hyttene, Beverhytta, er universelt utformet, slik at rullestolbrukere og barnevogn, har lett adkomst. Det finnes også en båt tilhørende hyttene som gjestene kan benytte til fiske.  

Finnskogtoppen – Finnskogen  

På en høyde over innsjøen Røgden ruver Finnskogtoppen hotell. Et velværehotell, helt på grensen til Sverige, med panoramautsikt over den mektige Finnskogen. Hotellet tilbyr forskjellige aktiviteter, som yoga, guidet skogstur og innføring i skogfinsk kultur, helt gratis til gjestene. I tillegg til at de har et lekkert spa med ulike behandlingstilbud. I restauranten står hovedsakelig vegetarretter på menyen og rett utenfor døra ligger fine turstier.  

Mattila – Finnskogen  

Bo midt i Finnskogen! På Mattila finnes det koselige trehytter til leie, både gamle og nye, og i alle mulige størrelser. Her bor du midt i smørøyet hvis du er glad i naturopplevelser og skog. Mattila er en gammel finnegård, og i dag ligger det 40 hytter, restaurant og turistsenter på plassen.  

Yggdrasil Igloo Water Huts  

Yggdrasil Igloo Water Huts er en unik, miljøvennlig og luksuriøs måte å overnatte ute i naturen på. Her bor du i komfortable iglo-flåter, hvor du har panoramautsikten over vannet og landskapet fra sengen. De ligger på vannet ved den vakre innsjøen Västra Silen, som er en del av det kjente kanalsystemet Dalslands kanal. Ta deg en padletur på vannet, prøv lykken med fiskestanga fra terrassen eller nyt et forfriskende morgenbad. 

Sillerud Station

I Årjäng kan du overnatte i en klassisk sovevogn fra 80-tallet, en unik hotellopplevelse med retrofølelse. Det finnes både 1. og 2. Klasseskupeer, med både over- og underkøyer, og eget bad. Her sover du godt på deilige Dux-madrasser og tilbys frokost i den gamle stasjonsbygningen. Innehaver Rikard Ohlin disker også opp med alt fra billettkontroll til beskjeder over høytaleranlegget. En opplevelse som går rett hjem hos både barn, togenusiaster og de som ønsker seg noe litt utenom det vanlige. 

Svaneholms Herregård 

Svaneholms Herrgård bor du i de vakre herregårdsfløyene. Nyt freden, de koselige omgivelsene eller gjør en aktivitet utendørs. Herregården ligger nærme flere store innsjøer, som er ypperlig for padling, vandreturer og andre aktiviteter. Herrgårdens park går helt ned til bredden av innsjøen Mellan-Svan. Ønsker du å dra inn til byen, tar det a. 30 minutter med bil fra Hotel Svaneholm til Säffle sentrum.  

Naturbyn  

Inne i Värmlands skoger ved innsjøen Eldan ligger naturcampen  Naturbyn. I Naturbyn er det naturen som er i fokus, på alle mulige måter. Hyttene er bygget av materialer fra naturen og her er alt bærekraftig og økologisk. Det finnes hverken strøm eller innlagt vann, maten lager du på ildstedet og vasken tar du i sjøen.  

Naturbyn tilbyr hytter i trærne, i skogen og på vannet. Velg det som passer deg best og nyt villmarkslivet på en komfortabel måte. Badestamp, badstue og kanoer finnes til gratis utlån for alle gjester. 

STF Lurö Vandrarhem  

Midt ute i Vänern, Sveriges største innsjø, ligger Lurö skjærgård. Et vakkert naturreservat en time med båt fra fastlandet. Her ute finner du STF Lurö Vandrarhem, som tilbyr komfortabel overnatting i et naturskjønt og rolig miljø. Den gamle fyrmesterboligen leies ut til gjester som ønsker en overnatting med historisk sus. Huset består av 7 soverom, med 14 senger, stue og utsikt til skjærgården og havet. I tillegg har de en rekke mindre hytter til utleie. Nede på vannet ligger det en flytende badstue og stamp for de som ønsker litt ekstra avslapping og velvære. 

Paradiset spa  

Ved Vänerns vannkant finner du et lite paradis! Unn deg en pause for kropp og sjel med havet som nærmeste nabo. Dette lille Bed and Breakfastet ligger på en idyllisk liten øy på innsjøen Vänern. Paradisets spa tilbyr rom og leiligheter kun et steinkast fra vannet. Prøv jacuzzien, den oppvarmede badestampen eller badstuen sammen med reisefølget.   
 
Paradiset Spa tilbyr også spabehandlinger, samt matservering til grupper over seks personer. I leilighetene har du tilgang til behagelig overnatting og komplett kjøkken, du kan derfor også ta med egen mat og drikke. 

Familieparker i Sverige

En ferie skal gjerne være fylt med aktiviteter for hele familien, og i Sverige har de lagt godt til rette for at familieferien skal bli så vellykket som mulig med et stort utvalg av badeland, dyrehager, temaparker og fornøyelsesparker.

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk svenske ting vi tror de fleste nordmenn kjenner godt til. Rekkefølgen er...

Camping ved vannet

I Sverige finner du en rekke flotte campinganlegg bare et steinkast fra finkornet sand, skvulpende bølger, forfriskende elver og herlige badeanlegg!    Vil du dra på strandferie – uten å reise langt hjemmefra? Camping og bading går hånd i hånd hos naboen! Vi har...

Familieferie i Sverige

Sverige er reisemålet som passer perfekt for ferie med barn. Ferielandet ungene elsker ligger ikke lenger unna enn en liten kjøretur, og det er enkelt og trygt å reise med familien på ferie over grensen.

Sommertips

Unike naturopplevelser i Grenseland

Unike naturopplevelser i Grenseland

Er det noe Grenseland har mye av så er det vakre naturopplevelser. Her finner du glitrende innsjøer, dype skoger, historiske sluser og velpreparerte sykkelstier. Reis med en historisk dampbåt gjennom slusesystemer, gå på sopptur i grønne skoger eller pakk fiskestangen og badebuksa for en dukkert i en innsjø

By og bad i Sverige

By og bad i Sverige

Kombiner bading og byliv! Sveriges tre største byer lokker ikke bare med severdigheter og  urbane aktiviteter. Både Stockholm, Göteborg og Malmö har også knallfine skjærgårder og supre strender som gjør at du kan dra på storby- og badeferie samtidig!