På jakt etter utsøkte smaker og kulinariske opplevelser? Gotland kan by på kulinariske opplevelser i verdensklasse. Intet mindre enn 20 gotlandske restauranter og kafeer står oppført i den Skandinaviske matguiden, White Guide 2022.
Gotland er en smeltedigel av smaker og dufter, og gir alle muligheter til å spise godt. Trøfler, safran, havrerøtter og hvitløk er bare noen av ingrediensene som er med på å skape magiske kulinariske opplevelser. På Gotland kan du finne alt fra små, koselige kaféer til restauranter av høy klasse. Det er også mulig å besøke øyas mange gårdsbutikker, kjøpe med deg førsteklasses råvarer hjem og prøve deg frem på kjøkkenet selv.
På øya finner du uvanlige vekster som ramsløk, bendelløk og blåbringebær, og vekstforholdene for trøffel og asparges er perfekte. Takket være det gode klimaet på øya er vekstsesongen lengre her enn andre steder i Sverige.
Tar du deg en gåtur i den gotlandske skogen på våren vil du kjenne en frisk duft av løk. Det er duften av ramsløk. Ramsløken minner om hvitløken i smak og duft, og vekstens grønne blader brukes mye i matlaging. Bendelløken er en annen type løk som smaker litt som purreløk, også denne er fin til matlaging. De sjeldne blåbringebærene vokser også fritt på øya og bærene er i slekt med bjørnebær. Bærene brukes framfor alt til å lage syltetøy av, og de smaker himmelsk godt sammen med en annen av øyas spesialiteter, safranpannekaker.
Les mer om Gotlands varierte landskap her.
Unn deg et uforglemmelig restaurantbesøk
Det bugner av gode spisesteder både i Visby og ellers på øya. To av stedene som holder et meget høyt gastronomisk nivå er Krakas Krog og Fabriken Furillen, i henholdsvis Kräklingbo og Furillen. Har du sansen for det økologiske burde du ta turen til Lilla Bjers Gårdskrog i Västerhejde, som er en gourmetkro som satser på økologiske råvarer.
Les mer om Gotlands beste restauranter her.
Stikk innom en gårdsbutikk på vei til pikniken
Gotland har lange jordbrukstradisjoner, og er viden kjent for høy kvalitet og nydelig smak på grønnsaker og rotfrukter, som både eksporteres og brukes av øyas egne spisesteder. Skal du på piknik må du besøke en av de mange gårdsbutikkene og fylle opp kurven med økologiske grønnsaker, bakverk, is, oster, skinker og deilige kjøttvarer – alt sammen kortreist og fantastisk smakfullt.
Gotland har lenge vært kjent for råvarer av høy kvalitet og restauranter for alle smaksløker, den siste tiden har flere bryggerier og destillerier også etablert seg rundt om på øya. I dag finnes det mer enn et titalls mindre ølbryggerier fra nord til sør, som produserer ølsorter med ulike karakter. Her skal de fleste klare å finne noe de liker. Utover øl, produseres også whisky, gin og moster, felles for de alle er at de produseres på så mange lokale råvarer som overhodet mulig.