Halland er blitt en region som har markert seg på matkartet. De har egen guide i White guide, to Michelin-restauranter og tidligere i år ble de også inkludert på matnettstedet Eaters.com sin anerkjente liste “Where to eat 2023”. Nå har det også vokst frem et nytt matsentrum i kommunen Hylte, med stjernerestauranten Knystaforsen som kulinarisk samlingspunkt.
For et par år siden åpnet restauranten Knystaforsen i Hylte. Restauranten høstet fort internasjonal anerkjennelse og Michelin-stjerne, og nå har matmiljøet rundt Knystaforsen vokst og blitt til gastronomsik reisemål.
Knystaforsen ligger noen mil fra kysten, ved tettstedet Rydöbruk. Her etablerte Eva og Nicolai Tram seg i 2020, og byttet ut urbant byliv i København med et gammelt sagverk i skogen. De startet restauranten Knystadforsen, hvor maten tilberedes over åpen ild og råvarene er hentet fra den ville naturen rundt. Spisestedet ble fort lagt merke til, og i 2022 mottok de en stjerne i Michelinguiden.
Nicolai og Eva tok suksessen videre og i fjor åpnet de også en landlig pizzeria ved navn Knystaria i kunstneratterlieret på området. I den store vedovnen bakes pizzaer med smaker fra både Halland og Sicilia, i tillegg til surdeigspizza, småretter og søte desserter.
I våres åpnet enda et nytt sted i Rydöbruk, tilskuddet Fika by Steph. Stephanie Johannson – vinneren av Hela Sverige baker 2021 – disker opp med rykende ferske surdeigsbakevarer i Rydöbruks gamle brannstasjon.
I tillegg til stedene ved Rydöbruk har Halland også et rikt utvalg av velrennomerte spisesteder over hele regionen. Her er listen over de 11 stedene som Eater.com omener du bør besøke hvis du er ute etter et bedre måltid i Halland:
Kungsbacka:
Varberg:
Falkenberg:
Hylte:
Halmstad:
Les Hallandsguiden her. Les hele guiden her
Foto: Alexander Hall Prostens Pizza. Foto: Jonathan Strömberg Lis Mejerier. Foto: Anders Husa
Info om Eater.com og “Where to eat 2023”
Sammen med blant annet Ho Chi Minh City i Vietnam, Sardinia i Italia og Cambridge i England nevnes Halland som ett av 11 steder du bør spise deg gjennom i 2023. Årets liste “Where to eat 2023” har ikke bare fokus på ordentlig bra mat, men har også tatt hensyn til det som gjør matopplevelsen til noe ekstra: menneskene, miljøet, kulturen og historien bak maten.
Hvorfor foodier skal besøke Halland i 2023 begrunner Eater med flere grunner, blant annet trekkes Michelin-restaurantene, Äng og Knystaforsen, fram. Men det legges også vekt på regionens fruktbare jord, myldrende skoger og den fantastiske kystlinjen, som har tiltrukket seg ambisiøse restauratører, naturvinsentusiaster, eventyrlystne sankere og gründere. De bruker ikke bare råvarer fra land og hav i regionen, men lokker gjester ut i villmarken, hvor de får smake på roen og naturen rundt seg.